Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Ministerul finantelor a publicat in 18.06.2021 un proiect legislativ care aduce cateva completari O 1802/2014.
Odată cu emiterea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 13/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi a Legii contabilităţii nr. 82/1991, în aria de aplicabilitate a legii contabilității sunt menționate distinct persoanele juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul unui sediu permanent/mai multor sedii permanente în România, precum şi persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România.
Prevederi reglementate de proiectul de ordin se reglementeaza urmatoarele:
1.Referitor la noile categorii de entități cuprinse în aria de aplicabilitate a reglementărilor contabile
Conform proiectului de ordin, aria de aplicare a reglementărilor contabile aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.802/2014, cu modificările și completările ulterioare, a fost completată cu următoarele categorii de entități:
- sediile permanente din România care aparţin unor persoane juridice cu sediul în străinătate;
- persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România.
2.Referitor la persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România
Pentru această categorie de entități, prin prezentul proiect se stabilesc cerințe referitoare atât la primul an de aplicare a reglementărilor contabile, cât și ulterior acestuia.
Astfel, pentru primul exercițiu financiar de aplicare se propun următoarele:
- informațiile raportate prin intermediul situațiilor financiare anuale corespund doar perioadei curente, nefiind raportate și informațiile corespunzătoare exercițiului financiar precedent celui de raportare;
- situațiile financiare anuale se pot întocmi în oricare format prevăzut de reglementările contabile;
- pentru conversia soldurilor elementelor bilanțiere, existente la data încheierii exerciţiului financiar, se utilizează cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României, valabil la data încheierii exerciţiului financiar al perioadei curente;
- pentru conversia rulajelor corespunzătoare operațiunilor derulate în exercițiul financiar de raportare, se folosește cursul de schimb de la data tranzacțiilor/cursul mediu al perioadei de raportare.
Din al doilea exercițiu financiar de aplicare a reglementărilor contabile aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.802/2014, cu modificările și completările ulterioare, persoanelor juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România le sunt incidente prevederile reglementărilor menționate.
Situațiile financiare anuale reglementate prin proiectul de ordin sunt situații financiare cu scop special, fiind destinate îndeplinirii obligațiilor prevăzute de Codul fiscal.
Prin proiectul de ordin se mai propune, de asemenea, ca entităţile care au ales, potrivit legii, un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic, să întocmească situațiile financiare anuale corespunzătoare primului exercițiu financiar de raportare la sfârșitul primului exerciţiu financiar astfel ales, care începe ulterior datei de 1 ianuarie 2021.